Monday, December 5, 2011

-- JALAN KEHIDUPAN --

   Malam yang terang disinari dengan cahaya bulan purnama mengindahkan suasana malam yang kian kelam. Ku fokuskan dalam fikiranku untuk pulang awal ke rumah. Memandangkan suasana dan situasi yang tidak selamat disini aku meneruskan langkah dengan laju.

  Alunan ayat-ayat suci Al-Quran bermain di gegendang telingaku. Tatkala ini surah 'Abasa kuperdengarkan. Dengan mendengar ayat-ayat ini hati menjadi tenang. Aku melihat jam tanganku yang sudah menunjukkan pukul 10 malam. Irama pergerakan kaki dan tangan tidak kuhentikan, ia bermain selari dengan ayat yang diperdengarkan.

   Syari' Ma'tabat pada ketika itu sunyi dan hening dengan kenderaan yang melintasi sekali sekala memadamkan kesunyian tersebut. Kebanyakan tingkap-tingkap rumah sudah pun ditutup rapi. Mungkin sudah enak dibuai mimpi bagi para penghuni.

  Aku berjalan pantas menuju kesebuah lorong. Lorong sepanjang 100 meter yang terletak diantara 2 buah bangunan tidak bewarna. Sebaik sahaja aku sampai di perismpangan untuk memasuki lorong itu langkah aku terhenti. Ibarat sebuah batu dihempap kekaki, bagaikan daya graviti meningkat tanpa henti.

  Aku melangkah perlahan, setapak demi setapak. Dalam fikiranku apakah ini? Mataku disinari dengan limpahan cahaya kuning keemasan, yang terhasil dari lampu neon yang menjadi penerang lorong ini.

   Aku ibarat berada didunia yang lain, perjalanan yang dekat dirasakan jauh. Perjalanan yang mudah terasa berat. Tetapi hatiku aku kuatkan, memaksa kaki bergerak kehadapan. Lantas aku meneruskan perjalanan. Perjalanan yang akan membuatku berfikir dengan panjang. Perjalanan apakah itu?

  Beberapa tapak ku melangkah kehehadapan, aku toleh kekiri dan kanan. Bagai menghayati makna kehidupan, aku melihat seorang manusia yang inginkan perubahan, tangannya menggenggam sebatang rokok yang dipatahkan. Duduk ditepi persimpangan, dengan wajah tunduk tanda penyesalan. Aku memandang dengan riak wajah yang tidak tenang. 'Apa yang berlaku ini' bermain dalam fikiran. Lantas kuteruskan perjalanan.

   Jarak yang diambil tidak terlalu panjang, tiba-tiba muncul pula seseorang dihadapan. Tampak seperti ada urusan yang perlu diselesaikan. Aku melangkah kehadapannya. Aku pelik kerana dia hanya berdiri kaku tidak bersuara. Ditangannya memegang wang, mungkin sekali untuk menyara keluarga. Wajahnya berpeluh ibarat melakukan seribu satu kerja. Dalam fikiranku ' apa yang berlaku ini'?

   Sebuah fenomena yang tidak dapat aku jelaskan sedang berlaku dihadapanku. Aku terfikir apakah yang ingin ditunjukkan oleh Illahi kepadaku. Keadaan ini bukanlah satu keadaan dalam mimpi yang selalu menipu. Aku berdoa agar Allah memberi petunjuk kepadaku. Tetapi masih, aku meneruskan langkahku.

   Aku berjalan dengan laju, pelbagai perkara berlaku disekelilingku, malah aku faham sekarang apa yang ingin disampaikan kepadaku. Di lorong ini, hatiku dibuka, malah diterangi dengan sinar hidayahNya. Betapa pentingnya nilai sebuah pengorbanan di alam dunia. Pelbagai perkara yang disaksikan kepadaku. Untuk mengajar aku erti sebuah pengorbanan.

  Tanpa pengorbanan tidak aku berada disini, tanpa pengorbanan kedua ibu bapaku, tidak akan aku hidup disini. Tanpa ada pelbagai jenis pengorbanan tiada erti hidup didunia. Akhinya dengan pengorbanan itu adalah untuk mencapai redhaNya.

   Aku bersyukur akhirnya aku berada dihujung persimpangan itu. Aku berhenti dan memerhati. Aku memalingkan wajahku dan anggotaku kebelakang, untuk menilai sejauh mana pengorbanan yang telah aku lakukan. Terutama untuk agama ini. Adakah sama pengorbanan ku dengan sahabat-sahabat terdahulu. Adakah sama pengorbananku dengan Abu Bakar As Siddiq, adakah sama dengan Uthman Bin Affan. Adakah sama? Adakah sama???

*syari' = jalan

No comments: