Sunday, December 18, 2011

-- SOLEHAH --

Zaujah Solehah


   Marwan meletakkan kepalanya di atas bantal bewarna putih yang bersarungkan kain Pooh & friends lalu cuba memejamkan matanya. Tatkala kelopak matanya mencecah penghujungnya, dia dikejutkan dengan bunyi pintu dikuak perlahan lantas ditutup menandakan ada orang  yang masuk atau keluar dari pintu tersebut. 

   Kedengaran nafas ditarik lalu dihembus dengan kuat menunjukkan beratnya keluhan Marwan pada ketika itu. Badannya dipalingkan kekanan, matanya memandang dinding dengan perasaan yang kosong. Perasaannya pada ketika itu adalah sebuah kepastian. Kepastian jiwa yang tidak selesa dan mahukan perubahan yang lebih baik.

   Satu demi satu janji yang ingin dilakukan di kolej persediaan dahulu bermain di hadapan mata yang terpancar didinding kosong bewarna putih. Perbualan bersama seorang rakan bermain di fikiran.

" Marwan, hang 'plan' apa bila sampai kat Mesir nanti. Nak ambil Medic sahaja ka?" Azri bertanya dengan loghat utaranya.

" Aku tak tahu lagi, mana-mana ilmu yang boleh dikutip aku akan kutip. Tapi bagi aku yang penting aku nak bina biah solehah kat dalam rumah aku sendiri. " Marwan membalas.

   Sambil memandang kearah Azri Marwan berkata.

" Hang pernah baca novel-novel islamik dak?"

" Bila aku baca jadi seronok bila ahli-ahli rumah sama-sama dapat jaga solat, kalau ada yang tak bangun subuh akan ada yang mengejutkan"

" Lepastu dapat sama-sama baca al-mathurat, sama-sama tasmi' al-quran. 'Last' sekali dalam novel tu dapat zaujah solehah."

   Azri dan Marwan sama-sama tergelak bila Marwan menyebutkan zaujah solehah. 

" Ada pulak hang ni, sampai ke zaujah solehah tuh. Jauh sangat " Azri berkata setelah puas bergelak ketawa.

    Marwan tersentak dari lamunan apabila kedengaran azan Zuhur berkumandang di kawasan rumahnya. Masjid yang hanya terletak 10 meter dari rumahnya memudahkannya untuk solat berjemaah setiap kalu masuk waktu solat. Jarak yang dekat mampu menghasilkan suara azan yang kuat dan dapat didengari seisi rumah.

Tapi.

   Apa yang berlaku sekarang adalah jauh berbeza dari apa yang dia gambarkan semasa di kolej persediaan dahulu. Jika pada waktu subuh, hanya dia sahaja yang terjaga, dan apabila dia cuba untuk mengejutkan rakan-rakan bilik yang lain hanya ibarat mengalirkan air di daun keladi. 

  Usahanya untuk menghidupkan biah solehah hanyalah sia-sia. Tidak ada yang mahu menyokong usahanya. Setiap seorang dari mereka hanya sibuk dengan hal mereka sendiri. Diajak unruk membaca al-mathurat bersama ditolak dengan alasan sibuk. Diajak untuk tasmi' al-quran bersama langsung tidak dihiraukan juga atas alasan pelbagai pekerjaan yang perlu dilakukan.

   Tidak dinafikan mereka rajin untuk keluar ke kelas-kelas agama. Tetapi semua itu hanya untuk menambah  ilmu di dada tanpa ada amal yang diterjemah terutamanya amal untuk menghidupkan rumah ini. Rumahku syurgaku hanya sekadar pemanis di mulut bukan di hati. 

   Setelah laungan azan berakhir, Marwan bergerak perlahan menuju ke dalam bilik air. Tangannya mencapai suis lampu lalu dihidupkan bagi menerangi ruang itu. Dia berdiri dihapan cermin yang terletaknya disitu sinki lalu dibuka paip untuknya berwudhu'.

   Mukanya dibasuh sambil dia memandang kearah cermin. Perasaannya yang berkecamuk sebentar tadi menjadi menjadi tenang. Wajahnya yang kelihatan tegang menjadi tenang. Mungkin salah satu hikmah megambil wudhu' ini dapat menenangkan hati dan perasaan.

   Usai mengambil wudhu' Marwan keluar lantas menuju ke biliknya. Di satu sudut dibilik itu terletak sebuah meja belajar kepunyaannya. Terletak diatasnya sebuah songkok bewarna hitam yang sudah sedikit lusuh. Mungkin sudah lama dia tidak membeli songkok yang baru. Lagipun dia berada dinegara orang, sukar untuk mendapatkannya.

   Songkok itu dicapai, dan dipakai keatas kepalanya. Marwan berjalan dengan tenang menuju ke pintu utama rumah. Dihulurkan tangannya untuk memulas tombol pintu dan keluar menuju ke masjid.

   Tatkala ini Marwan telahpun membuat keputusan, untuk berpindah keluar dari rumah itu. Bukan kerana saja-saja untuk keluar tetapi dia memerlukan satu suasana atau biah yang saling membina iman. Bukan sebuah rumah yang ahlinya hanya menghiraukan diri sendiri.

   Dia perlukan suasana untuk berhijrah kearah yang lebih baik. Di rumah ini bukan tempatnya. Tetapi disebuah rumah yang dimana ahlinya sanggup bersama meng'hidup'kan rumah tersebut. Ahli yang mampu menceriakan suasana rumah tersebut, Agar apa yang disebut 'biah solehah' dapat terbentuk dan rumahku syurgaku menjadi kenyataan. 

   Ada yang telah menghulurkan tangan untuk membantunya. Apa salahnya jika dia sambut dan menerima dengan hati yang terbuka. Bukankah ini yang dimahukannya? .........   

No comments: