• Memahami hakikat marhalah yang kita berada sekarang, membuatkan kita tenang dengan respon masyarakat.

    Apa yang penting adalah untuk terus meningkatkan kefahaman dan terus dalam amal memahamkan masyarakat intipati dakwah kita.

    Ar-Rasyid pernah berkata.

    "Penerimaan masyarakat juga dikehendaki. Anda tidak boleh melupakan keinginan-keinginan orang ramai. Mungkin di sesebuah negeri, kehidupan pemikiran dan politiknya belum lagi berkembang hingga mencapai tahap matang yang menjadikan penduduknya memandang positif terhadap pertarungan yang berlaku di antara aliran-aliran fahaman yang ada. Bahkan ketika itu mereka menganggap anda sebagai orang yang menambahkan lagi kekusutan, kegawatan dan permusuhan. Mereka lupa tentang penampilan Islam dan ciri keimanan yang anda bawa bagi menentang kekufuran yang sedang merayap kepada mereka dalam diam. Lalu mereka terlebih dahulu mengepung anda dengan keengganan dan keingkaran sebelum anda dikepung oleh jentera-jentera kerajaan.
    Situasi ini juga turut berlaku berulang kali di beberapa buah negara yang sudah maju dan bertamadun jika mereka penat dengan mendapat cedera parah melalui siri-siri tahun yang dipenuhi dengan ketakstabilan politik, pemberontakan, rampasan kuasa, pendedahan konspirasi yang gagal, gelombang hukuman bunuh yang berleluasa dan penumpahan darah yang merata. Para penduduk negara tersebut telah merasa boring, jemu dan berkeluh kesah sehingga mereka menganggap segala amal kebaikan yang ingin dilakukan sebagai penyebab kepada kesukaran dan kesempitan baru yang bakal mereka hadapi, meskipun amal kebaikan itu mempunyai identiti Islam. Ketika itu, kita wajib berlemah lembut dengan mereka, selagimana kekufuran terbesar belum lagi mengepung mereka dalam keadaan mereka tidak menyedarinya." -Irfan Salmi